Home

Üdvözöljük Marzipan Vom Matthiasberg "Mador" honlapján!
(HCH Liam Vom Matthiasberg x HCH Hildegard Vom Matthiasberg) Tenyésztõ: Mészáros Lajos és Nyitrai Monika
Tulajdonos: Leidl Andrea 1108 Budapest, Pázsitfû u. 1. Mobil: +36-70-315-4758 E-mail: leidla@hotmail.com

Magamról

Kutyakiképzés

Terápia

Kozmetika

Fajtaleírás

Fajtamentés

Táplálás

Egészség

Történetek

Törzskönyv

Tenyésztõk

Kiállítások

Képek

Alex

Rosco

Linkek

Email

 Mátraházy Borbála

Európai rövid szõrû barna cirmos macska (ivartalanított nõstény)

Becsült születési idõ: 2011.08.01.

Chip szám: 939000010148925

Ivartalanítás dátuma: 2012.03.23.

A kezdetek - A döntõ pillanatok - Otthon - Kutya-macska barátság - Vers - Cicás linkek

A kezdetek

Az októberi Mátrában hûvösek lettek már az éjszakák. A kismacska napok óta éhesen, fáradtan kóborolt az erdõben. Csatlakozott két túrázó fiatalhoz, de õk tudomást sem vettek róla: megálltak beszélgetni egy baráti társasággal, majd eltûntek. A két család a Pipishegyi Repülõtér mögötti gyönyörû erdõben készülõdtek grillezéshez. A velük lévõ három gyerek hamar szívébe zárta a barátságos kis állatot. Egyikükkel, Rebekával életre szóló barátság szövõdött.

A kismacska szívesen fogadott 2 (!) szelet húst és majd' fél pohár vizet, majd nyugodtan megvárta, míg az emberek befejezték az étkezést.

Erdõ.Erdõ.Rebeka + Borbala.Rebeka + Borbala.Borbala.Borbala

A döntõ pillanatok

Az elsõ döntõ pillanat akkor következett be a macska megtartását illetõen, amikor láttam, hogy Rebeka és a cica között mennyire szoros kapcsolat alakult ki. Rebeka "félbehajtotta" a macskát, talicskázott vele (mellsõ két lábán megy, hátsõ két lábát megemeli), cipelte, húzta-nyúzta, de várakozásommal ellentétben a cica egyetlen reakciója minderre egy csukott szemû, mélyrõl jövõ, nagyon átélt "prrrrrrr" dorombolás volt. (Természetesen, amikor észrevettem, hogy kicsi lányom mit mûvel szegénnyel, azonnal abbahagyattam vele, de a cica elõbb reagált, méghozzá nagyon pozitívan.)

A második momentumot az adta, mikor láttam, hogy a macska milyen nyugodtan megvárja, hogy együnk, és esze ágában sem volt elmenni.

Az igazi döntõ érzés melegség-hulláma akkor uralkodott el rajtam, amikor Rebeka a kezembe adta a cicát, hogy vigyázzak rá: õ pedig rögtön elkezdett dorombolni, hangosan, csukott szemmel, laza izmokkal, szinte szétfolyt a kezemben, olyan jól érezte magát.

A végsõ lökést pedig az adta, ahogy az autóban viselkedett. Elõször megpróbáltuk levinni a hegyrõl a faluba, hogy "hazataláljon". A kocsiban Rebeka lábához tettük a cicát, az elsõ ülés mögé: elõször felugrott Rebeka ölébe, de visszatoloncoltuk, és onnatól kezdve tudta, hogy az az õ helye. Rebeka kitette a macskát egy faluszéli fához egy kis tó partján, és visszaindult az autóhoz, de sztereóban szomorkodtak: a macska nyávogott, Rebeka sírt, mint a záporesõ, és ahogy elindult az autó felé, a macska elindult utána... Ekkor végérvényesen világossá vált, hogy nem hagyhatjuk ott. A hazafele úton a macska vagy 80 km-t utazott Rebeka lábánál szinte mozdulatlanul, el is aludt, eszébe nem jutott randalírozni és zavarni a kocsiban, egyszóval csodálatosan viselkedett.

Lett egy cicánk.

Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála

Otthon

Az elsõ utunk vasárnap délután a Fressnapf-ba vezetett, hiszen kezdésnek kellett ennivaló, alomtálca, macskaalom, illetve etetõ- és itatótál, valamint játék az új családtagunknak. Vettünk mindent, és Borbálának azóta is nagyon bevált a Whiskas Junior száraztáp és konzerv - "a macskák Whiskas-t vennének"... vagy csak azért, mert olyan sokat éhezett szegény...

Mivel Madorral sajnos kölcsönös az utálat és féltem mindkettõjüket (a macska életét ill. a kutya szeme világát), a macska helye a télikertben lett, persze ha otthon vagyunk, akkor bejöhet a lakásba. A télikert ablakon keresztül viszont aranyosan kommunikálnak.

Hétfõn az állatorvos megállapította, hogy nincs benne chip és atkás a füle, amit idõközben kikezeltünk, valamint kapott féreghajtót és késõbb természetesen minden szükséges oltást is.

Borbála ösztönösen tudja, mire jó az alomtálca, szépen eszik, nagyon aranyosan játszik Rebekával: akár babát játszik Rebekának a játék babakocsijában, akár nézik együtt a mesét vagy önfeledten játszanak, Rebeka megvizsgálja, õ pedig szépen hagyja - öröm nézni õket. Néhány virágot leborított véletlenül, de nem bánom.

Borbála szeret velem lenni, ahogy ránézek (!), már dorombol, képes órákig folyamatosan dorombolni az ölemben. Elõszeretettel elalszik az ölemben tv-nézés közben: a filmnek vége - de nem tudok megmozdulni, hiszen alszik a cica...

Borbála nagyon jól beilleszkedett.

Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Rebeka + Borbála.Borbála.Rebeka + Borbála

Kutya-macska barátság

Borbála tavasszal ivartalanítási mûtéten esett át, mert a szabadsággal járó esetleges nemkívánt szaporulatot mindenképpen szerettem volna elkerülni. A chipezés, a fényvisszaverõs biztonsági záras (kioldó) nyakörv és a címtartó felhelyezése után úgy gondoltam, hogy a jó gazda gondosságával jártam el, így eljött a napja, hogy Borbála és Millie barátságot kössenek. Legnagyobb örömömre kölcsönös az érdeklõdés egymás iránt, maximálisan odafigyelnek egymásra és tiszteletben tartják egymást.

Borbála + Millie.Borbála.Borbála.Borbála

Vers

Egyik este hiába szólongattam Borbálát, nem jött be, végül úgy döntöttem, hogy kicsukom, de Rebeka megpróbálta még egyszer és végül hazajött, ezalkalomból költöttünk Rebekával egy verset, amit le-mû-fordítottam angolra is:

Majdnem kint aludt a macska
Ás, tás, Mikulás
De a hasa hazahozta
Ás, tás, Mikulás
Rebeka bekönyörögte
Szaladt is be csilingelve
Ás, tás, Mikulás


The cat almost slept outside
Ash, Tash, Santa Claus
Stomach brought her back for night
Ash, Tash, Santa Claus
Rebeka has called her back
Bell was ringing on her neck
Ash, Tash, Santa Claus

Borbala

Cicás linkek

http://www.macska.hu

http://macska.lap.hu

© Mador.hu