Home

Üdvözöljük Marzipan Vom Matthiasberg "Mador" honlapján!
(HCH Liam Vom Matthiasberg x HCH Hildegard Vom Matthiasberg) Tenyésztõ: Mészáros Lajos és Nyitrai Monika
Tulajdonos: Leidl Andrea 1108 Budapest, Pázsitfû u. 1. Mobil: +36-70-315-4758 E-mail: leidla@hotmail.com

Magamról

Kutyakiképzés

Terápia

Kozmetika

Fajtaleírás

Fajtamentés

Egészség

Történetek

Törzskönyv

Tenyésztõk

Kiállítások

Képek

Alex

Rosco

Borbála

Linkek

Email

 


A leonberger táplálása

A szép, egészséges leonberger kiegyensúlyozott fejlõdéséhez szükséges a jó genetikai háttér és a megfelelõ tartás. A leonberger az óriás testû kutyák közé tartozik, a felnõtt kanok magassága elérheti a 80 cm-t és nem ritka a 80-100 kg-os példány. A nagytestû kutyák fejlõdési szakasza a kisebb testû fajtákhoz viszonyítva elnyújtottabb, lassúbb, mégis kb. 1 év alatt fell kell építeni egy felnõtt kutya (mint egy felnõtt férfi) teljes csontvázának kb. 80%-át, ami a fejlõdés során kb. 2-2.5, sõt 3 éves korig alakul, fejlõdik, kiteljesedik.

A táplálást illetõen véleményem szerint a legfontosabb, hogy mindig kérjük ki és fogadjuk meg a tenyésztõ tanácsait. A jó tenyésztõnek már van tapasztalata az ilyen típusú kutyák nevelését illetõen egészen a kézbe született kiskutyáktól a felnõtt kutyák kiállításra felkészítéséig, és szívesen osztja meg tapasztalatait az új gazdikkal.

Nemzetközi és magyar tapasztalatokat, véleményeket kikérve a táplálást illetõen két nagy tábort találunk: a táppal etetõket és a természetes táplálékot készítõket (fõzés, házikoszt). Abban általában egyetértés van, hogy a kettõt nem érdemes keverni, bár olyannal is lehet találkozni, aki a táp mellé fõz a kutyájának néha. Sokat lehetne vitatkozni, hogy melyik módszer elõnyösebb - távol álljon tõlem a döntõbíró szerepe, szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen háttérrel rendelkezik (anyagiak, idõ, hozzáértés) és milyen módszerrel kívánja kedvencét tartani. Én csak megpróbálom leírni a két módszer elõnyeit (a hátrányok nyilván a másik módszer elõnyeinek tagadásával könnyen megkaphatók), valamint bemutatom, hogy Mador konkrétan mit kap.

Mador eszik

Egyik módszer - Természetes táplálás

Sokan úgy gondolják, hogy a természetben megtalálható minden olyan fontos tápanyag, ami a kutyák megfelelõ fejlõdéséhez szükséges, így a házikoszt megfelelõ. Félreértés ne essék, nem a konyhai maradékokról és fûszeres ételekrõl beszélünk, hanem a kutyának külön fõzött, természetes anyagokat tartalmazó étrendrõl. A természetes táplálás módszerének segítségével elkerülhetõ a tartósítószerek, vegyi anyagok, színezékek stb. használata, amelynek segítségével csökkenthetõ vagy elkerülhetõ az allergia, az emésztési zavarok, bõrbetegségek, fülproblémák nagy része. A természetes táplálás során általában nem napi szinten, hanem nagyobb intervallumokban (pl. hetente) egyensúlyozzuk ki a tápanyagok megfelelõ arányát. Nagyon fontos, hogy a táplálás során a fehérje-szénhidrát-zsír-vitamin-stb. arány hosszú távon ne billenjen egyik összetevõ felé sem jelentõsen. A témában rengeteg irodalmat találunk, számomra a legérthetõbb és legizgalmasabb a következõ néhány könyv/módszer:

 • A BARF angol mozaikszó, a Biologically Appropriate Raw Food (biológiailag megfelelõ nyers táplálék) rövidítése. Dr. Ian Billinghurst érthetõen, tudományos megalapozottsággal foglalja össze a természetes táplálás elõnyeit, fortélyait, átállási és egyéb tanácsokkal. Idevágó könyvek: Give Your Dog A Bone (kb. Adj csontot a kutyádnak), The BARF Diet. For Cats And Dogs (kb. A BARF diéta kutyáknak és macskáknak), Grow Your Pups with Bones. (kb. Neveld csonttal a kölyköt)
 • A Switching to Raw (kb. Váltsunk alapanyagokra) c. könyvet Susan K. Johnson írta, kezdõk számára részletesen leírja, hogyan térhetünk át a természetes táplálásra, összhangban a BARF módszerrel.

További információ és linkek: http://www.mador.hu/Marzipanmagyarlinks#health

Másik módszer - Táplálás táppal és kiegészítõkkel (Mador)

A kutyatáp gyártók és forgalmazók sok évi kutatás eredményeként a legkülönfélébb összetételû, forma- és ízvilágú tápokat kínálják. A haladóbb gyártók termékskálájában megtalálható a méretfüggõ tápcsalád is, tehát külön tápokat készítenek kis-, közepes, nagy és újabban óriás kutyák számára. A táp etetésének elõnye, hogy kiegyensúlyozott arányban tartalmazza a megfelelõ tápanyagokat (fehérje-szénhidrát-zsír-vitaminok-stb.) és nem kell a fõzéssel külön idõt töltenünk. Természetesen az egyes tápok között is vannak eltérések, érdemes áttanulmányozni a zsákon feltüntetett összetevõk mértékét és kikérni más tenyésztõk, kutyatartók, kiállítók véleményét, valamint folyamatosan figyelemmel kísérni kutyánk fejlõdését. A tápgyártók általában azt tanácsolják, hogy egyéb kiegészítõket már ne adjunk a kutyának, de a tenyésztõi tapasztalatok meggyõzõek a kiegészítõk irányába.

Mivel én félek attól, hogy a kutya esetében vajon eltalálnám-e a megfelelõ tápanyag arányokat, így mi a táp és kiegészítõk módszert alkalmazzuk. A továbbiakban összefoglalom, hogy Mador mit kapott ill. kap, így a leonberger speciális tartásához átfogó képet kaphatunk. Természetesen minden kutya számára egységesen jó módszer véleményem szerint nem létezik, a gazdiknak maguknak kell kitapasztalni a tenyésztõvel egyeztetve, hogy mi a legjobb az adott kutyának.

1. Kutyatáp: Mador tenyésztõinek tanácsára eleinte mi is Royal Canin-nal etettünk, azon belül is a Giant (Óriás) skála termékeit használtuk. 8 hónapos korig Royal Canin Giant Puppy, utána Royal Canin Giant Junior tápot kapott Mador.

 • Adagolás 4-6 hónapos korban: egy-egy pohár naponta háromszor (reggel, délben, este), igazodva a gazdi idõbeosztásához. 1 mérõpohár kb. 175 gramm.
 • 6 hónapos kor után: két-két pohár naponta kétszer, a déli etetés kimarad. Kövessük a zsákon található adagolási útmutatót.

Royal Canin

Mador kb. 1 éves korától a tenyésztõk tanácsára áttértünk a kevesebb proteint, több glükozamint tartalmazó ProPac tápra. Mador vegyesen kapja a nagytestû kölyökkutyának való ProPac Large Breed Puppy tápot (összetétel), valamint a ProPac Lamb Meal and Rice formulát (összetétel).

 • Adagolás 12 hónapos kortól: reggel 2, este 3 pohár táp (megjegyzés: nyáron, nagy melegben a kutya táplálékigénye alacsonyabb, ilyenkor csak este kap 2 pohárral).

ProPac logo (http://www.propacpetfood.com) ProPac Large Breed Puppy ProPac Lamb Meal and Rice

A terápiás munka során ismertük meg a természetes anyagokat tartalmazó svéd szuperprémium Husse tápcsaládot, melybõl Mador a közepes és nagytestû aktív kutyák számára kifejlesztett Husse Optimal verziót kapja (angol nyelvû leírás és összetétel). A táp 92 %-a hasznosul. Magas az energia és tápanyag összetétele, ásványi anyagokban gazdag, elõsegíti az egészséges gyomor- és bélmûködést, erõsíti az immunrendszert, egészséges, fényes szõrzetet ad, és a kutyák szívesen fogyasztják. Már most látom, hogy Mador szõre valóban gyönyörû tõle, és tényleg nem kell könyörögni, hogy egyen.

 • Adagolás 4 éves (felnõtt) kortól: este 3 pohár táp (megjegyzés: nyáron, nagy melegben a kutya táplálékigénye alacsonyabb, ilyenkor csak este kap 2 pohárral).

HusseHusse Optimal

2. Zöldkagyló kivonat (Perna Canaliculus, Green Mussels): kitûnõ táplálékkiegészítõ az ízületek fejlõdésére, elkerülhetõ a franciás lábállás. A zöldkagyló emellett fehérje, ásványi anyag és kondroitin forrás. A kutya emésztõrendszerének fejlõdésével párhuzamosan különbözõ termékeket használhatunk.

 • 2-3 hónapos korban: Seatone Sport kapszula (gyártó: Laboratories McFarlane, Új-Zéland, forgalmazó Sani-Prevent Kft., a honlapon részletes termékleírás található). A tenyésztõk napi 1-2 kapszulával kezdték az adagolást, amikor Madort hazavittem, ugyanezt az adagolást követtem, majd fokozatosan növeltem az adagot a tenyésztõkkel együttmûködve, a kutya fejlõdését figyelemmel kísérve. Általános tanács, hogy ha a kutya lába kezd szét- vagy összeállni, növeljük az adagot 1 kapszulával, fokozatosan. (Megjegyzés: a Seatone humán táplálékkiegészítõ, anyukám eltörte a könyökét és Madorral együtt szedték.)
 • 3-7 hónapos korban, egy doboz Seatone Sport után érdemes áttérni a Seatone Restart formulára, amely több zöldkagylót (235 gram) tartalmaz kapszulánként. Egy kapszula tartalma továbbá: energia 5.5 kJ (1.3 kCal), fehérje 185 mg, prolin 20 mg, glicin 20 mg, glükozaminoglikánok 17 mg, szénhidrát 53 mg, zsír 21 mg, C vitamin 30 mg, vas 3 mg.
 • 8 hónapos kortól: miután az emésztõrendszer jobban fejlett, mint 3-4 hónapos korban, áttérhetünk a GlycoFlex GF600 kapszulákra, mely kapszulánként már 600 mg zöldkagylót tartalmaz. Javasolt adagolása kezdetben kúraszerûen napi 4 tabletta, majd 4-6 hét elteltével napi 3. Egy kapszula tartalma a zöldkagylón kívül: fehérje 32%, zsír 7%, nyers rost 14%, kalcium 0.18%, foszfor 0.4%, magnézium 0.16%, kondroitin szulfát 2.2%.

Seatone.GF600

3. Csontpor (kalcium foszforikum, CaP): a csontozat és fogak egészséges fejlõdéséhez. A foszfor szükséges a kalcium megkötéséhez.

 • 7 hónapos korig a Sani-Prevent Csontport adtuk, adagolása eleinte napi 2-2, majd fokozatosan növelve akár 6-6 kapszula.
 • 8 hónapos kortól, az emésztõrendszer fejlõdését követve áttérhetünk a Felicavit CaP tablettára (Pamax Kft., a honlapon található részletes termékleírás). Összetétele: szárazanyag tartalom 95%, kalcium 22%, foszfor 17%.

Felicavit


4. Vitaminok. A vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak a kölyök fejlõdésében.

 • 3 hónapos korban, az elsõ itthoni 2-3 hétben Madornak Polyvitaplex8 tablettát adtam (humán vitamin a Chinointól), két-három naponta 1 szemet, összesen 2 levélnyit. 1 drazsé összetétele: A vitamin 100 NE, B1 vitamin 5 mg, B2 vitamin 0,5 mg, B6 vitamin 0,5 mg, B12 vitamin 1 microgram, C vitamin 50 mg, D vitamin 1500 NE, nikotinamid 10 mg.
 • Kb. 4-5 hónapos korban áttértünk a Pfeizer VMP tablettára (Vitaminen, Mineralen, Proteinen - Vitaminok, ásványi anyagok, fehérje tabletta). Adagolása 10 testsúlykg-onként 1 tabletta. Összetétele: 30% fehérje, 5 % zsír, 28% hamu, 5,4% kalcium, 4,2% foszfor, 1,8% magnézium, szójalecitin, ásványi anyagok, vitaminok.

VMP.Polyvitaplex8.C vitamin


5. Immunovet: az Immunovet egy magyar fejlesztésû, biotechnológiai úton elõállított, természetes alapanyagú, immunerõsítõ, roboráló és stimuláló, csontozaterõsítõ és emésztésserkentõ készítmény. Adagolása 1 csapott mokkáskanál 10 testsúlykg-onként, az ételhez keverve. A por tartalma kg-onként: kalcium 425 mg, réz 0,2 mg, mangán 38,9 mg, vas 70,3 mg, kálium 4920 mg, nátrium 98 mg, foszfor 3940 mg, kén 1210 mg, szelén max. 2 mg, cink 62,3 mg, A vitamin 0,14 mg, béta-karotin 6,2 mg, E vitamin 31 mg, D vitamin 0,07 mg.

Immunovet


6. Kölyöktej: eredetileg kevés tejjel rendelkezõ szukáknak vagy nagy alomszám esetén alkalmazzák. Mador esetében 9-en voltak az alomban, és a hidegre való tekintettel is, a tenyésztõknél kaptak kölyöktejet.

 • Royal Canin kölyöktej (1st age milk): az elsõ idõben ezt kaptak a kölykök. 2,5 kg-os kiszerelésben kapható, 1 bögre tejpor és 1 bögre meleg víz az arány.
 • Happy Dog kölyöktej (Welpenmilch): 10 kg-os kiszerelésben kapható, 1 bögre tejporhoz 3 bögre meleg víz szükséges. Amikor Madort hazahoztam, vettem neki én is Happy Dog kölyöktejet. Amikor kb. 3 hónap múlva elfogyott, Mador odament a tejes edényéhez, beleszagolt (üres volt), és kérdõen nézett rám, úgyhogy ahogy kitalálható is, vettem neki még egy vödörrel. Azóta már az is elfogyott, és többet nem is kap. Adagolása: 1 bögre tejporos adag reggel és este. Nem érdemes növelni a mennyiséget a kutya növekedését követve, mert a tej a székletet lágyítja. Mador a vége felé többnyire egy slukkra megitta az egészet.

Happy Dog kölyöktej

Egy jótanács: a kiegészítõket különféle módszerekkel lehet a kutyának adni. Sajnos nemegyszer hallani, hogy a gazda erõvel lenyomja a kutya torkán a tablettákat, amitõl persze a kutyában kellemetlen élmény marad, és ezt a tortúrát végigcsinálni reggel-este bosszúságot okoz mind a kutyának, mind a gazdának. Mador esetében a kezdetektõl fogva a kiegészítõket jutalomfalatként adom, a kutyának "meg kell dolgoznia" minden egyes szemért (pl. megáll, ül, fekszik, ott marad). Így amellett, hogy haladunk a kiképzéssel is egy kicsit, pozitív élmény kapcsolódik a kiegészítõkhöz, Mador reggeli és vacsora után alig várja, hogy kaphassa õket. Micsoda különbség!

Bárhogy is etetjük kutyánkat, nagyon fontos, hogy friss ivóvíz mindig legyen a tálkájában vagy vödrében! Nyáron a nagy meleg miatt, télen a fagyok miatt legalább reggel-este cserélni kell a vizet, akkor is, ha a kutya nem itta meg mindet!

Jó étvágyat, egészséges kutyát kívánok!

© Mador.hu