Home

Üdvözöljük Marzipan Vom Matthiasberg "Mador" honlapján!
(HCH Liam Vom Matthiasberg x HCH Hildegard Vom Matthiasberg) Tenyésztõ: Mészáros Lajos és Nyitrai Monika
Tulajdonos: Leidl Andrea 1108 Budapest, Pázsitfû u. 1. Mobil: +36-70-315-4758 E-mail: leidla@hotmail.com

Magamról

Kutyakiképzés

Terápia

Kozmetika

Fajtaleírás

Fajtamentés

Táplálás

Történetek

Törzskönyv

Tenyésztõk

Kiállítások

Képek

Alex

Rosco

Borbála

Linkek

Email

 


Leonbergi egészségügyi szûrések

Diszplázia - LPN1 - Szembetegségek - Szívbetegségek

A leonbergi alapvetõen egészséges fajta. Mint nagytestû kutya, elõfordulhat csípõ-, váll- vagy könyök ízületi diszplázia, melyre a legtöbb országban kötelezõ, másutt ajánlott a szûrés. Legtöbb esetben 18 hónapos kor elõtt elõszûrést végeztethetünk, de végleges eredményre csak másfél éves kor után számítsunk. A szem ki- ill. befelé fordulása (ektropia és entropia), a collie szembetegség, retina diszplázia, a katarakta és a progresszív retina sorvadás szintén örökletes, amire elõzetesen érdemes szûrni. Nagytestû lévén érdemes még szívultrahangot is csináltatni. Újabban a polyneuropathia kiszûrésére végeznek vérvizsgálatot.

A leggyakoribb fenti betegségekrõl további információkat találhatunk az alábbiakban. További leonbergi betegségekrõl leírást a http://www.leonbergerunion.com/health/healthe.htm vagy a Leonbergerhealth.com oldalon olvashatunk angol nyelven.

 

Diszplázia

A diszplázia az egyik legjobban vizsgált és szûrt kutyabetegség. Örökletes, bár sokan úgy tartják, hogy csak a hajlam öröklõdik és a tartással jelenik meg. Leggyakrabban a közepes és nagytestû kutyákat sújtja. A diszplázia (görög eredetû, jelentése: rendellenes fejlõdés) azt jelenti, hogy az ízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (csípõízületi diszplázia esetén a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. Emiatt szélsõséges esetben sántítás ill. nagyfokú ízületi fájdalom jelentkezik.

Csípõízületi diszplázia - Hip dysplasia (HD)

A megszületés pillanatában a csípõízületek egészségesnek tûnnek, így a diszplázia a kutyáknál csak a növekedés kapcsán jön létre. Fél éves kor után már komoly porckárosító hatása lehet az ízület lazaságának, amennyiben az részleges ficamodáshoz is társul a kutya mozgása közben: ebben az esetben ugyanis terhelés alatt a combcsontfej kimozdul oldalra és felfelé az ízületi vápából, amely részleges ficamodás kezdetben ízületgyulladást, késobb porckopásokat ill. porcfelrakódásokat (arthrózis) eredményez. Az ízületgyulladáshoz ízületi fájdalmak, sántaság ill. a combizmok lesorvadása társul. Egy idõ után így kialakul a csípõízületi diszplázia végsõ formája, a porckopásokkal és porcfelrakódásokkal kísért teljes csípõízületi arthrózis.

Normál csípõNormál csípõ - Diszpláziás csípõ Diszpláziás csípõ

Mentes.Átmeneti képlet.Enyhe.Közepes.Súlyos
Mentes - átmeneti képlet - enyhe - közepes - súlyos diszplázia röntgen képei
(FCI alapján: Magyar Kisállatortopédiai Egyesület)

HD értékelése

A Német Leonbergi Klub www.dclh.de mint fajta standard adó ország a következõ HD értékeket és lehetséges megkötéseket használja:

HD-A1 és HD-A2 (HD - mentes) - korlátozás nélkül tenyészthetõ
HD-B1 és HD-B2 (HD - gyanús) - párosítás HD-A1/2 és HD-B1/2 partnerrel engedélyezett
HD-C1 és HD-C2 (HD - enyhe) - nem tenyészthetõ
HD-D (HD - közepes) - nem tenyészthetõ
HD-E (HD - súlyos) - nem tenyészthetõ

A magyar Független Diszplázia Bizottság és más állatorvosok szívesen használják a "Mentes - Átmeneti képlet - Enyhe - Közepes - Súlyos" kategóriákat.

Nagyon jó összehasonlító táblázat található a LeoWorld oldalán a különbözõ országokban használt HD értékekrõl: http://www.leonberger.com/LeoWorld/hd.html

 

Könyökízületi diszplázia - Elbow Dysplasia (ED)

A könyökdiszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkezõ ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelõen egymáshoz. Ennek következtében helyenként a túl szoros illeszkedés következtében feszülés, más helyen pedig a túl laza illeszkedés miatt instabilitás jön létre. Az illeszkedési hibákból eredõen a könyökízületben porcleválások, porcdegeneráció, porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség: arthrózis jön létre. A probléma kölyökkorban alakul ki (bár sokszor nem kerül felszínre), gyakran kíséri fájdalom, kényelmetlenség vagy más kompenzálás. A diagnózis általában röntgenvizsgálat, arthroszkópia és/vagy MRI alapján állítható fel. A könyökízületi diszplázia általában mindkét elülsõ végtagnál jelentkezik, de elõfordul, hogy unilaterális. Jelölése: pl. ED 0:0 azaz mindkét oldali könyökízület diszpláziától mentes.

ED
Könyökízületi diszplázia (UAP Ununited anconeal process)

Vállízületi diszplázia - Shoulder Dysplasia (SD)

A kutyák vállízületi diszpláziája a vállízületet alkotó karcsont fejének és a lapocka ízületi vápájának a nem megfelelõ, genetikailag öröklõdõ, betegség. A betegség során az illeszkedési hiba miatt a részlegesen ficamodó ízületben porckopásokkal ill. porcfelrakódásokkal tarkított degeneratív ízületi betegség, vállízületi arthrózis jön létre. A válldiszplázia szurésére még nem teljesen egységesített a szurovizsgálat, ezért csak a mentes ill. a válldiszpláziás (subluxálódott) kategóriák valamint az OCD pozitív és az OCD negatív kategóriák ismertek (OCD = oszteochondrosis dissecans) ill. a már meglévõ arthrózis megállapítása. A betegség elsõ tünetei 7-9 hónaposan kezdõdnek, visszatérõ elülsõ végtag sántaság formájában. A vállízületek nyújtása fájdalmas. A betegség mûtétileg eredményesen kezelhetõ, de az állat tenyésztésbe nem vonható.

SD
Vállízületi diszplázia

Melyik magyar leonbergi rendelkezik MENTES/FREE diszplázia eredménnyel?

HD-re szinte minden kutyát szûrnek, ezért itt túlzottan terjedelmes lenne felsorolni valamennyit.
Nézzünk utána a törzskönyveknek pl. a nemzetközi adatbázisban vagy a tenyésztõk honlapjain (http://leonbergi.lap.hu)
- legalább most már érteni fogjuk a rövidítéseket...

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hip_dysplasia_(canine),
http://en.wikipedia.org/wiki/Elbow_dysplasia,
http://www.leonberger.com/LeoWorld/hd.html ,
http://petsurgery.com/elbowdysplasia.html,
http://www.grr-tx.com/resources/hipdysplasia.htm ,
http://www.minnesotamalamuteclub.com/hipdysp.htm
,
http://www.kisallatortopedia.hu/diszplazia-szures/csipoizulet-hd
http://www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu/hu/drjuhasztamas-allatkorhaz/diszplazia/
Animal Medical Center

__________________________________________________________________________________________________

 

LPN1 - Leonberger Polyneuropathia

A polyneuropathia leegyszerûsítve egy idegrendszeri rendellenesség, melynek során a testben található több periferális ideg egyszerre mûködik rosszul. Lehet akut és minden elõzetes figyelmeztetés nélkül megjelenõ, vagy lehet krónikus és fokozatosan alakul ki hosszú idõ alatt. Nagyjából hasonló tüneteket sok betegség okozhat, ideértve a mérgezést, pajzsmirigy-túltengést vagy fertõzéseket. Amennyiben egy kutyának furcsa a mozgása, nehezére esik megállni a lábán, megváltozik a hangja/ugatása, problémája van a légzéssel, nem zárhatjuk ki a polyneuropathia lehetõségét.

Video beteg leonbergikrõl

Forrás: http://www.leonbergerunion.com/health/polyneuropathye.htm, http://en.wikipedia.org/wiki/Polyneuropathy

A http://leonbergerbk.atw.hu honlapon megtalálhatóak a mentes kutyák.

__________________________________________________________________________________________________

 

Szembetegségek

Ektopia/Entropia

Ektopiának (ectopia lentis) nevezzük, amikor a szemhéj rosszul helyezkedik el vagy kórosan kifelé fordul: a részleges elmozdulás neve szubluxáció (subluxatio), a teljes kifordulásé luxáció (luxatio). Általában mindkét szemen kialakul. Leggyakrabban örökletes, de okozhatja trauma, katarakta vagy glaukóma is. Entropia pedig a szemhéj kóros befelé fordulása. Az egyedet mindkét esetben a tenyésztésbõl ki kell zárni.

EKT
Ektopia

CEA Collie Eye Anomalia

A Collie Eye Anomaly (CEA) (skót juhász szembetegség) egy veleszületett, öröklött, kétoldalú kutyáknál jelentkezõ szem betegség, mely kiterjed a retinára, choroid-ra és a bõrszövetre. Lehet enyhe, de okozhat akár vakságot is. Leggyakoribb tünete a szemlencsén egy halványabb folt megjelenése. A CEA okozója az egyik recesszív gén hibája. Nincs gyógymódja. 2005 óta létezik szûrõvizsgálat, mely megállapítja, hogy a kutya beteg, hordozó vagy mentes.

Normal retina és CEA

RD Retina Dysplasia

A retina diszplázia állatok (és néha ember) nem-progresszív szembetegsége, amely a retina szövetének ráncolásával vagy rozetták (kerek csomók) kialakulásával jár. Okozhatja vírusos fertõzés, A-vitamin hiány vagy genetikai problémák.

RD

KAT Katarakta

Minden, a szemlencse átlátszóságát csökkentõ elváltozást kataraktának nevezünk. A veleszületett katarakta vagy öröklõdõ, vagy a vemhesség alatt történt méhen belüli károsodás eredménye lehet. Ezt a kettõt elkülöníteni vagy nehéz, vagy sokszor lehetetlen. Ezért a katarakta diagnosztizálása esetén biztos, ami biztos, az egyedet kizárjuk a tenyésztésbõl.

KAT

PRA Progressive Retina Atrophia

PRA alatt a retina többféle degeneratív elváltozását értjük, amely öröklõdõ, kétoldali, progresszív (= fokozatosan romló), és végeredményképpen vaksághoz vezethet. A tünet lehet farkasvakság (esti), amit a tulajdonos gyakran észre sem vesz. A nappali vakság kialakulásáig hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, esetleg a kutya életében teljesen ki sem alakul. A szembeli elváltozás kétoldali, általában szimmetrikus. A szemfenéken diffúz hiperreflexiós területek észlelhetõk. A retina ereinek száma és átmérõje megcsappan. Esetenként pigmenthalmok, de gyakrabban pigmenthiányos területek, a PRA késõi szakaszában a látóidegfõ sorvadása látható.

A http://leonbergerbk.atw.hu honlapon megtalálhatóak a mentes kutyák.

__________________________________________________________________________________________________

 

Szívbetegségek

A PDA (Patent Ductus Arteriosus) a szív veleszületett rendellenessége, amikor az újszülött ductus arteriosus-a nem zár a születés után. A korai tünetek nem gyakoriak, de az elsõ életév után nehézkessé válik a légzés és gyenge a súlygyarapodás. A kor elõrehaladtával a PDA vezethet pangásos szívelégtelenséghez, ha idõben nem korrigálják.

PDA

Forrás: en.wikipedia.org

A http://leonbergerbk.atw.hu honlapon megtalálhatóak a mentes kutyák.

© Mador.hu