Home

MagyarEnglish

Magamról

Kutyakiképzés

Terápia

Kozmetika

Fajtaleírás

Törzskönyv

Képek

Ihlet

Linkek

Kapcsolat

 

 

 

Kutyakiképzés

A kutyakiképzés és én - Kiképzésvezetõi tanfolyamok - Kutyakiképzés referenciák

Kutyakiképzés

A kutyakiképzéssel ilyen vagy olyan formában mindenki találkozik, akinek van kutyája. Már az különös örömmel tölti el a gazdit, ha a kutya a legegyszerûbb parancsot (pl. ültetés) teljesíti, hát még mikor a kutya tökéletesen fegyelmezetten közlekedik az utcán vagy végigcsinál egy vizsgafeladatot!

A kutyakiképzés és én

A kutyakiképzést Alexszal kezdtem 1995-ben, hiszen ha egy kaukázusi juhászkutyát az ember enélkül kivisz az utcára, abból nem séta lenne, hanem "vizisíelés a pórázon"... A péceli Cerberos kutyaiskolába jártunk Alex 8 hónapos korától kezdve, ahol pozitív módszerekkel (jutalmazás, dicséret, játék) fokozatosan sajátították el a kutyák a különbözõ feladatokat. Itt (is) szeretném megköszönni a kutyaiskola vezetõjének, Németh Magdolnának felkészítését, munkáját.

Alex akadályt ugrik
Alex akadályt ugrik (1997)

Alex A-akadályt mászik
Alex A-akadályt mászik (2004)

Az ember nemcsak azért jár kutyaiskolába, hogy különbözõ kunsztokra tanítsa a kutyát: olyan emberekkel lehet megismerkedni és barátságot kötni, akikkel azonos az érdeklõdésünk, azonosak a problémáink és örömeink. Egyfajta összetartozás érzés alakul ki, és még a kutyák is jól érzik magukat.

Cerberos kutyaiskola tagjai
Cerberos Kutyaiskola tagjai

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hagyományos értelemben vett kutyakiképzés az õrzõ-védõ fajták számára ideális Nyomkövetés - Engedelmességi gyakorlatok - Õrzõ-védõ munka hármas köré épül (sportkutya képzés), ezek leginkább a német juhászkutyák, rottweilerek, óriás schnauzerek, stb. fajták alkatának felelnek meg. Nagyon sok egyéb fajta esetében azonban az alkalmazott módszerek illetve a feladatok típusa egyszerûen nem használható (pl. egy vizslát vagy golden retrievert nem érdemes "benevelni" õrzõ-védõ munkára). Eltérés található a kutyák terhelhetõségében is, tehát még az azonos fajtájú egyedek között is komoly különbségek vannak.

Kiskutya vásárlásakor fontos, hogy döntsük el, milyen célra kell a kutya, figyelembe véve a saját adottságainkat (gazda természete, idegtípusa, kert vagy lakás, idõgazdálkodás, stb.). Akkor leljük igazán örömünket a társunkban, ha a számunkra fontos feladatokat kitûnõen elvégzi, és emellett egy boldog kutyánk van.

Ezért különösen oda kell figyelni az egyes kutyák természetére, meghatározó a kutya és gazda kapcsolata, így véleményem szerint mindenkinél alkalmazható kiképzési módszerek nincsenek, pláne nem lehet ezeket csupán könyvekbõl elsajátítani, hanem a tudományos hátteret és alapokat, a gyakorlati módszereket és a kutya és gazdája sajátosságait kell ötvözni a kiképzés során.

Lap tetejére

Kiképzésvezetõi tanfolyamok

MNJK tanfolyam - 4tappancs tanfolyamok - MEOE Ringtitkári tanfolyam -
Tükör alapfokú kiképzésvezetõi tanfolyamok - OKJ Habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam

MNJK tanfolyam

Annak érdekében, hogy a kutyakiképzésnek ne csak a gyakorlati oldalával, hanem a hátterével, elméletével is megismerkedjek, 2004 év elején elvégeztem a Magyar Német Juhászkutya Klub (MNJK) Kutyakiképzésvezetõi tanfolyamát Dr. Bartolák Zoltán és Kovács György tolmácsolásában. A tanfolyam tematikájába az alábbiak tartoztak:

 • Etológia (kutya viselkedésével foglalkozó tudomány)
 • Kondicionálás, tanulás, reflexek, megerõsítés módszerek
 • Ösztönök, ösztönös viselkedés és szerepük a kutyakiképzésben
 • Anatómia, kutyakiállítási bírálat
 • Öröklött viselkedési elemek
 • Kutyakiképzõ módszerek
 • A kutya tanulási folyamatai, tréningek
 • A versenykutyaképzés ágazatai (nyomkövetés, engedelmes, õrzõ-védõ)
 • A versenyágazatok feladatainak oktatása
 • A kísérõkutya vizsga elemei
 • Vizsgaszabályzatok
 • Edzéselmélet
 • Ajánlott egészségügyi program német juhászkutyák számára
 • Gyakorlati ismeretek

A tanfolyam végén egy összesen 350 pontos, 90 kifejtõs kérdést tartalmazó, 6 óra hosszú tesztet írtunk. A kutyakiképzõi oklevél minõsítése a vizsgaeredménytõl függött: 90% fölött (azaz 315 ponttól) "kitûnõ", a legjobbak vizsgaeredménye pedig "Dicséretes" minõsítés lett. A csoportban ketten kaptunk dicséretes eredményt (én 346 pontosra (99%) írtam a tesztet).

Diploma
Kutyakiképzõi diplomám

Diploma
Fritz Biehler úr jókívánságai a diplomám túloldalán:
"Sok szerencsét kívánok a kutyával való munkához.
F. Biehler"


Külön motivációt jelentett, hogy aki dicséretes eredményt ér el, térítésmentesen részt vehetett Friedrich "Fritz" Biehler, "az élõ legenda", minden idõk legeredményesebb kutyavezetõje, többszörös német bajnok, SV-Bundessieger, Európabajnok, világbajnok kutyakiképzõ Budapesten tartott 2 napos szemináriumán. Számomra nagy megtiszteltetést jelent, hogy Fritz Biehler úr a kutyakiképzõi oklevelemre bíztató szavakat írt.

Fritz Biehler úr és én
Biehler úr és én

Biehler úr munka közben
Biehler úr munka közben

Lap tetejére

4TAPPANCS tanfolyamok

A 4TAPPANCS alternatív kutyakiképzõ tanfolyamainak célja, hogy a kutyakiképzõknek egyéni és csoportos képzést és konzultációkat nyújtson, és a kutyákkal kapcsolatos problémák megoldásában segédkezzen. Modern kutyakiképzési módszereket használnak olyan nemzetközi specialisták nyomán, mint pl. Victoria Stilwell, Jan Fennel, Martin Rütter, Turid Rugaas, Clarissa von Reinhardt, Celina del Amo, Cesar Millan. Szeretném külön köszönetemet kifejezni Stefan Simannak, hogy ezeket a tanfolyamokat összeállította és megtartja, és folyamatosan segítséget nyújt nekem.

A tanfolyam moduláris szerkezetû, elektronikus (e-learning) technikát is használ. Én eddig az alábbi modulokat végeztem el:

Calming Signals - a kutyák csillapító testbeszéd jelei
 • I.1. A kutyák öröklött viselkedési formái (pl. vadászat, terelés, játék, szaglás)
 • I.2. Csillapító jelzések nyújtása és értelmezése (testbeszéd segítségével)
 • I.3. Kutya találkozása kutyával, kutya találkozása emberrel (kulcs a szocializáció: mindkettõnek értenie kell a csillapító jelzéseket)
 • II.1. Mindennapi helyzetek (hierarchia problémák, agresszivitás)
 • II.2. Stresszhelyzetek kutyáknál (környezeti zajok, szokatlan helyzetek, stressz)
 • II.3. Kritikák (stresszre és konfliktusokra adott reakció és nem csillapító jelzések)

Nagyon hasznosnak és érdekesnek találtam ezt a tanfolyamot. Külön tetszettek a videók a fantasztikus jelenkori specialistákkal, tudósokkal és kutyakiképzõkkel. Teljesen elámultam a Turid Rugaas által azonosított 28 (!) különbözõ csillapító jelzésen (pl. fej fordítás, pislogás, orr nyalása)

Klikker tréning - elmélet és gyakorlat kezdõknek
 • I.1. A klikkertréning története, háttér információk, elméletek (klikkertréning: operatív kondícionálás rövidített formája, amely a pozitív megerõsítésnek egy szisztematikus felhasználási bázisára alapul, klikker használat elõnyei, stb.)
 • I.2. Workshop
  1. "beklikkelés"
  2. kutya nem nézheti a jutalomfalatot tartó kezet
  3. targeting (célkövetés)
  4. shaping (pontosítás).
  Tippek és hibák a klikkertréningnél

Habár Madort pozitív megerõsítésen alapuló "hagyományos" módszerekkel képeztem, a klikkertréninget és a kapcsolódó videókat annyira érdekesnek találtam, hogy vettem egy eredeti, Karen Pryor klikkert.

Wellness kutyáknak
 • I.1. Saját kutyád - ápold magad
 • I.2. Internetes felmérés: a kutyatartók több, mint fele nem viszi rendszeresen kozmetikushoz a kutyáját - a kutyák általános állapota Magyarországon nagyon szomorú.
 • II. Rendszeres ápolás (mancsok mosása, szemek, fülek, végbél törlése, karomvágás, kutya fürdetése és szárítása)
 • III. Eszközök és módszerek
 • IV. Kutya wellness = tiszta és egészséges kutya
Tetszett a kutyawellness elõadás - olyannyira, hogy azóta elvégeztem a kutykozmetikus tanfolyamot!
 
ÉN és a KUTYÁM - életmód tábor
 • I.1. Csapatfelmérések: a kutya és gazda viszonyának felmérése feladatok révén (1. a kutya 5x5 m-es területen belül tartása hang nélkül, 2. kiemelten ingergazdag területen átvezetés, 3. guggoló, lepedõvel letakart gazda megtalálása, 4. gimnasztikai labdán levõ gazdától élelem elvétele, 5. csendes háromszög (nem nézni, nem beszélni, nem hozzáérni)
 • I.2. Heti feladat: minden résztvevõ húzott egy feladatot és megtanította a kutyának a tábor ideje alatt (1. itt a piros, hol a piros, 2. kosárhozatal, 3. kúszás, 4. kutya átmegy a négykézláb álló gazda alatt, 5. apport, 6. pacsi, 7. szlalom a gazdi lábai között, 8. ugatás parancsra, 9. megfordulás, 10. hempergés)
 • I.3. Kutya IQ tesztek (1. falat a szék alá esik, 2. kutyát letakar a gazdája pléddel, 3. három ember hívja a kutyát, 4. eldugott táp megtalálása és megevése különbözõ színû tálkák alatt, 5. egyetlen és sok falat megtalálása ugyanolyan tálak alatt)
 • I.4. M-F-O-J módszer: Megszakítás (sss) - Figyelemfelkeltés (neve) - Orientáció (hozzám) - Jutalmazás (tied)
 • II. Agility (kúszó alagút, létra, szûkítõ, labirintus, szalmabála, szlalom, karika)
 • III.1. Video - Cesar Millan (háromszög)
 • III.2. Video - Turid Rugaas (érintés és falat, lábnál követés)
 • III.3. Video - Martin Rütter (ültetés, behívás, kondícionálás sípra, fektetés, póráztréning, tabu tanítása)
 • III.4. Video - Victoria Stilwell (húzó német dog, agresszív kínai meztelen kutya)
 • IV. Kutyajáték készítése (pet palack tetejét levágni, közepén botot átszúrni, falatot bele, kutyának kell megfordítania manccsal vagy orral, hogy a falat kiessen az üvegbõl)
 • V. Gazdi IQ teszt (15 kérdés, néha több válasz is helyes, pl. kutya hõmérséklete, hogyan ismerhetõ fel a domináns kutya, oltások, vemhességi idõ

Annyira élveztem, hogy Madorral lehetek egy teljes hétig. Sátorban aludtunk, a csillagos égbolt alatt, reggel gólyák kelepelésére ébredtünk, hosszú sétákra mentünk a többi kutya-gazdi csapattal... és rengeteget tanultunk - magunkról és a kutyánkról. Nagyon büszke voltam Madorra, fantasztikusan dolgozott: tényleg bent maradt az 5x5 m-es négyzetben a zavaró körülmények ellenére, kézjeleket használtam, sõt még táncoltam is neki. A letakart kutya teszten türelmesen várt, nem próbálta leszedni a pokrócot - ez a teszt szempontjából nem ért túl sok pontot, viszont pontosan ez az, amit egy terápiás kutyától elvárok. Az agility pályát 2 (!) percen belül teljesítette, bronzérmesek lettünk az összesítésben. Jó voltam az IQ tesztben is. :)

A FÉLÕS és az AGRESSZÍV kutyák - e-oktatás
 • I. A nemkívánatos viselkedések okai és típusai
 • II. Félõs és agresszív kutyák kezelése (kezelések és technikák, ideértve a Bach virágterápiát is kutyáknak

Azt hiszem, az elektronikus oktatásé (e-learning) a jövõ - akárhonnan elérhetõ, bármikor, saját tempóban lehet haladni, és vannak konzultációk a kérdéseidre. Nagyszerû!

Lap tetejére

MEOE Ringtitkári tanfolyam

A kutyakiállítások világa teljesen elvarázsolt, a bíróktól nagyon sokat lehet tanulni, illetve a leonbergis kiállítási eredmények publikálásában szerettem volna korrekt és a szabályzatoknak megfelelõ maradni, ezért elkezdtem érdeklõdni, hogy mi történik a bírálati asztal túloldalán. Ringtitkár barátnõm, Tóth Aliz (Asrama Tibeti Masztiff Kennel) felkérésére elõször jegyzõként dolgoztam több nemzeti és nemzetközi kiállításon, majd lehetõséget kaptam számos kiállításon önállóan ringtitkárként és tolmácsként közremûködni.

Legnagyobb elismerésnek a 2011-es szilvásváradi nemzetközi, Crufts kvalifikációt is adó kiállításokra felkérést tekintem, ahol a Nemzetközi Kristály Kupa Fox Terrier Speciál Kiállításon 4 külföldi bíró szaktekintély: Phillip Horspool (UK), Jari Spagna Rosario (I), Harry O’Donoghue (IRE) és Luc Detry (B) munkáját segíthettem tolmács-ringtitkárként angol, francia és olasz nyelven.

2012-ben a MEOE végre újra elindította a Ringtitkári tanfolyamát. A tanfolyam tematikája:

 • Kiállítási szabályzatok (Márton Attila)
 • Ringtitkárok munkája a gyakorlatban (Erdõsné Bocsák Éva)
 • A 2013-as budapesti világkiállítás elõkészületei és elvárásai (Korózs András)
 • Kinológia, anatómia, küllemtan, mozgástan (Czeglédi Attila)

Az írásbeli vizsgateszt a résztvevõk legtöbbje számára elsõre túl nehézre sikeredett (a vizsgázók kb. egy tizede abszolválta), de én 95%-osra írtam, ezért mehettem szóbelizni, és a korábbi gyakorlatomat beszámítva, most már "hivatalosan" is FCI MEOE Ringtitkár vagyok.

Kristálykupa BIS

Lap tetejére

Tükör alapfokú kiképzésvezetõi tanfolyamok

Millie-t egy teljesen új módszerrel képeztem: klikkerrel és Tükör-módszerrel. Nagyon tetszett az óvoda, alapfokú és középfokú tanfolyam, ahol a kutyakommunikáció egy teljesen új dimenzióját fedeztem fel, és jól tudtam kombinálni a korábban szerzett ismereteimmel. Mivel szerettem volna megismerni a módszertan elméleti hátterét, 2013-ban részt vettem a TOP Tükör Oktatóképzési Program 1 és 2 részén (rendhagyó módon elõször a 2. felén 2x2 napban, majd az elsõn 6 napon át, a hetediken vizsgával).

A tanfolyam tematikája:

 • A kutya származása, falkaállat vagy családtag (Korom Gábor)
 • Kutya és ember viszonya (Korom Gábor)
 • A kutya nevelése (Korom Gábor)
 • Állatorvosi elõadás (Dr. Biksi Otília)
 • Kiképzéselmélet (Hornig Rudolf)
 • Klikker-képzés (Hornig Rudolf)
 • Kölyökkutyák nevelése (Belényi Beatrix)
 • Õrzõ-védõ munka (Korom Gábor)
 • Tanulás az etológus szemével (Dr. Topál József)
 • Kutyasportok, segítõ kutyák (Leczki Sarolta)
 • Idegélettan (Suszter Ferenc)
 • Engedelmes munka (Suszter Ferenc)
 • Nyomkövetés (Suszter Ferenc)
 • Csoportos kiképzésvezetés (Gyulainé Szak Enikõ)
 • Kommunikációs szeminárium (Kresák Ágnes, Gyulainé Szak Enikõ)
 • Kutyakommunikáció és viselkedésterápia (Dr. Sátori Ágnes, Óbert Mária, Kresák Ágnes)

Ahhoz, hogy teljes jogú oktató lehessek, az elméleti tanfolyam sikeres elvégzésén túlmenõen szükség van még segédoktatói gyakorlatra 3 alapfokú és 1 középfokú tanfolyamon, valamint 1 hónap óvodai gyakorlatra, azonban ezeket késõbb tervezem, most az idõmre és hétvégéimre a lányomnak van nagyobb szüksége.

TOP

Lap tetejére

OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam (államilag elismert)

Terápiás kutyás múltamnak szerettem volna hivatalos kereteket adni, így elvégeztem a Focus Oktatási Központ OKJ Habilitációs kutyakiképzõ tanfolyamát (OKJ Országos Képzési Jegyzék 528100110000000).

A moduláris szerkezetnek köszönhetõen az OKJ Kutyakozmetikus tanfolyam 3 modulját is beszámították, így csak a szakmai tantárgyakra koncentrálhattam. A képzés majdnem másfél évet vett igénybe kéthetente egy alkalommal, 2014. decemberében vizsgáztunk.

Az OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam tematikája:

 • Állategészségügyi ismeretek (Dr. Vainer Attila, beszámítás)
 • Ebtartási és táplálási ismeretek (Dr. Vainer Attila)
 • Munka-, tûz- és környezetvédelem (Lengyel Ingrid, beszámítás)
 • Vállalkozási alapismeretek (Rácz Katalin, beszámítás)
 • A kutyák viselkedése és állatjóléti ismeretek (Kovács György)
 • A habilitációs kutyák alkalmazásának elméleti alapjai (Lengyel Ingrid)
 • A kommunikációismeret alapjai (Lengyel Ingrid)
 • A habilitációs kutyák képzése és jogi szabályozása (Vasteleki-Einbeck Péter)
 • Kutyás terápia a gyakorlatban (Vasteleki-Einbeck Péter, Kovács Klára)

A vizsga három részbõl állt:

 • 8 elméleti modul, egyenként 20-20 elõre kiadott tétel húzással
 • Engedelmes gyakorlatok kiképzésvezetõként saját kutyával, ismeretlen tétel húzással
 • Terápiás gyakorlat intézményben idegen, vizsgázott terápiás kutyával ismeretlen tétel húzással, vizsgázott terápiás kutya húzással (a kutyát aznap láttam elõször, bár annyira jól mûködtünk együtt, hogy a gyakorlati csoport vezetõje azt hitte, a saját kutyám.)

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a gyakorlati vizsgám során az egyik, kutyától nagyon félõ lány a foglalkozás végére már egyedül vezette a kutyát (Garde de la Vie Justice "Zen", belga juhászkutya malinois, T: Leczki Sarolta, t: Belényi Beatrix, KEA TKF-A434), még a vizsgabizottság is tapsolt. Több modulból is 100% ill. ahhoz közeli teljesítményt nyújtottam a vizsgákon, így a csoport legjobbjaként, 98%-os átlageredménnyel végeztem.

Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki a segítségemre volt!

Millie.Team.Millie.Millie.Millie

Millie.Zen.Millie.Millie.Millie.Diploma

További fényképalbumok:

2014.07.05. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás REX (REX Kutyaotthon Alapítvány)

2014.07.19. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás REX

2014.09.23. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás Idõsek Otthona (Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ)

2014.09.27. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás Leánynevelõ (EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon)

2014.10.11. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás REX

2014.10.25. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam gyakorlás REX

2014.11.22. OKJ habilitációs kutyakiképzõ tanfolyam vizsga REX

Lap tetejére

Kutyakiképzés referenciák

Árva
Árva, beauceron keverék

Damil
Damil, hosszú szõrû német juhász keverék


Reno
Reno, golden retriever


Astor
Othello Löwe Von Blumengarten "Astor", leonbergi

Brumi
Jeromos Löwe Von Blumengarten "Brumi", leonbergi

Carmen
HVCH Kassy Vom Matthiasberg "Carmen", leonbergi

Balu
Árpádházi Bársonytalpú Leo Balu, leonbergi


Artur
Artur, keverék


Westie
Artúr, westie


"Kedves Andi! Köszönjük a kutyakiképzésben és "gazdaképzésben" nyújtott segítségedet: nélküled sosem tudtuk volna ilyen szeretettel és hozzáértéssel tanítani Árvát, a menhelyrõl befogadott kutyát, hogy szót fogadjon nekünk, visszajöjjön idegen helyen is, és ma már Damillal együtt teljes mértékben megbízható családtagjaink lehessenek." - F. Hajni, Diósd

"Szia Andi! Képzeld, Brumi megkapta a kitûnõt, Carmen pedig Veterán Champion lett!
Nagyon köszönöm a segítségedet a kiállítási felkészítésben!" - I. Emõke, Budaörs

"Balu köszöni szépen az eddigi segítséget (és persze mi is). Remélem a késõbbiekben is számíthatunk Rád!
Már nem ugrál, az "ül, fekszik, marad" nagyon jól megy neki! A póráz gyakorlat még nem 100%-os, de ez már csak rajtunk múlik! Mégegyszer köszönjük szépen! Üdv: Balu és Gazdija" - Cs. Mariann, Pest megye

"A kis fehér Artúr olyannyira önálló személyiség volt, hogy senkire sem hallgatott. Csak pórázon tudtuk sétáltatni. Most már odafigyel ránk, és nem tudom leírni azt az érzést, amikor elõször elengedtük és szabadon sétáltunk! Nagyon köszönjük, Andi!" - P. Aranka és Gabriella, Budapest

"Andi, Dotti MKSZ Hungaria Junior Champion címét Neked köszönhetjük. Nagyon köszönöm!" F. Adrienn, Sárbogárd

Lap tetejére

© www.millie.hu