Home

 

 

Szembetegségek - Diszplázia - MDR1 - DM (bénulás) - Vese (PKD) - GCS (szürke) - DM (bõrbetegség)

Egészség

Alapvetõen a collie egy egészséges fajta. Ám, mint minden kutyának, a collie-nak is vannak örökletes és egyéb, a fajtára jellemzõ betegségei. A következõ oldalakon szeretnék információkat nyújtani a collie egészségével és szûréseivel kapcsolatban. Jelen összefoglaló célja információ nyújtása:

  • érdeklõdõknek - akik szeretnének többet megtudni a fajtáról az egészség terén is,
  • leendõ kiskutya vásárlóknak - milyen a fajta egészségi állapota, mik az esetleges betegségek, hogyan értelmezzük a törzskönyveket, stb.
  • kölyök tulajdonosoknak - akik esetleg nem kaptak elegendõ tájékoztatást a tenyésztõtõl a fentiekkel kapcsolatban.
  • tenyésztõknek - legyünk tisztában a tenyészprogramunkban szereplõ kutyák egészségi állapotával, esetleges kockázati tényezõivel, örökletes, betegségeivel, továbbá értsük meg a potenciális párosításban szereplõ kutya szûrési eredményeit, és mindezt maximálisan vegyük figyelembe a tervezett párosítások során, az egészséges(ebb) állomány kialakítása érdekében.

A szûrés egy irányadás a tenyésztõ kezében, nem azért kell használni, hogy kizárjunk egyedeket a tenyésztésbõl, hanem ez egy eszköz, mely segíti az állomány egészségének fenntartását és javítását. A jelenleg érvényes tenyésztési szabályok figyelembe vételével a tenyésztõk lelkiismeretére van bízva a párosítások felelõs összeállítása.

Tévhitek és kifogások Magyarázatok, háttérinformációk
"A szûrések drágák." 2-3 küllemkiállítás kihagyásával egy életre leszûrethetjük a kutyánkat. Sok esetben a pároztatáshoz a partnerkutya tulajdonosa meg is követeli a szûréseket.
"A szûrések miatt az állomány beszûkül." A szûrések eredményeképpen nem feltétlenül kell a kutyát kivonni a tenyésztésbõl, hanem tudatosan oda kell figyelni a pároztatásokra. Az állomány természetesen is szûkül, ha csupán néhány fedezõkant használnak a tenyésztõk Európa-szerte. A második világháború után az állomány korlátozott számú egyedekre szûkült, a jelenlegi genetikai diverzitás mégis biztosított.
"A leendõ kölyök tulajdonosok meg fogják követelni a kölykök szûrését." A kutyák szûrése alapvetõen a tulajdonosok feladata. Esetenként a lelkiismeretes tenyésztõ szûri a kiskutyákat, ha erre a vérvonala miatt nyomós oka van, illetve egyes országokban vannak kiskorban (7 hetes) elvégzendõ kötelezõ szûrések. A tenyésztõ leginkább a saját (tenyész)kutyáit szûreti, a kiskutyákat az új tulajdonosok szûrjék majd. Sok esetben a szülõk szûrési eredményének ismeretében a kölykök eredményei prognosztizálhatóak.

Az alábbi lista a terelõkutyák néhány tipikus örökletes betegségét tartalmazza (a linkre kattintva olvashatók részletes információk képekkel mindegyikrõl).

További, collie-knál ritkábban elõforduló betegségek pl. a Glasgowhill Collies (Kanada) Health (egészség) oldalán találhatóak.
Amennyiben további kérdésed van, vagy információval rendelkezel a collie betegségekrõl, szívesen veszem az emailedet.


MEGJEGYZÉS: az oldalon található információk csupán tájékoztató jellegûek. Ha arra gyanakszik, hogy a kutyája a fent felsorolt tüneteket produkálja, kérje ki állatorvosa tanácsát!


Források:

  • Glasgowhill Collies (Kanada) Health (egészség) oldala, felhasználás engedéllyel: "It would be My pleasure for you to use this information for the betterment of the breed." - Az Én örömömre szolgálna, ha felhasználnád az információkat a fajta javítása érdekében. - Sandra Hamilton.
  • Wisewyn Kennel (Portugália) Health (egészség) oldala, felhasználás engedéllyel: "You are very kind! Of course you can use my page to help other." - Nagyon kedves vagy. Természetesen használhatod az oldalaimat, hogy segíts másokat. - Sofia M.
  • Shalain (USA) DM oldala, felhasználás engedéllyel: "I am available to anyone to answer questions." - Bárkinek rendelkezésére állok, kérdésekre válaszolni." - Sherry Lindsey.
  • Mador.hu Felhasználás engedéllyel (saját oldalam :).
  • SchiAB Kft. Állatgyógyászati Centrum (Dr. Siver László) diszplázia eredmények, felhasználás engedéllyel: "Természetesen megadom az engedélyt!" - Siver László

© www.millie.hu